Türk kültürünün önemli bir unsuru olan Karagöz ve Hacivat oyunu günümüze aktararak ve hiciv üzerinden anlatılması ile karşılıklı konuşarak perdede oynatılan gölge oyunudur. Bu gölge oyununu anneler ve çocukları ile tanıştırarak birlikte Karagöz Hacivat çomak kuklasını hazırlayıp perdenin arkasından oyunun oynanmasıdır. Amacımız çocuklarımız ve anneleri bu gelenekle ,ve kültürle buluşturmaktır. Ayrıca çocuklar ve anneleri bu geleneksel gölge oyunu ile bölgesel kültürel mirası tanıyarak oyunları anneleri ile eğlenceli ve kaliteli zaman geçirmeyi sağlayıp Karagöz ve hacivat öykülerini eğitici bir dille öğrenmelerini sağlamaktır. Oyun kartlarında adalet, özgüven, çalışkanlık, dostluk güzel ahlak, iyilik, dürüstlük, sabır , sevgi vb. değerler alınarak çocukların anlayabilecegi şekilde mizah da katarak öğrenmesini amaçladım.
Katılımcılar için Karagöz Hacivat çomak kuklası yapma ve oyunu izleme ve oynama davet afişi hazırlanarak online bilgilendirme yapılmıştır.
Karagöz Hacivat ile ilğili çocuklarla önceden resimler çizilmiş , boyanmış ve panoda sergilenmiştir.
Aileler okula devet edilmiş ve çocukları ile Karagöz hacivat boyama çalışmaları verilmiştir. Karagöz hacivat annelerin ve çocukların istedikleri boya kalemleri kullanarak boyama yapılmıştır. Daha sonra makasla kesilerek , çomaklar Karagöz hacivatın arkasına yapıştırılmıştır.
Yapılan Karagöz Hacivat çomak kuklaları daha önceden hazırlanan oyun kartları ile çocukların düzeyine uygun ,( saygı, sevgi, hoşgörü gibi önemli degerler içeren oyunlar) perde arkasından isteyen veliler tarafından oynatılmış, diger anneler ve çocuklar tarafından izlenmiştir. Ayrıca isteyen çocuklarda perde arkasından hayal gücünü kullanarak oyunu oynatmıştır.
Hazırlanan tüm Karagöz Hacivat çomak kuklaları okulumuz panosunda sergilenmiştir.
Segilenen çomak kuklaları 1 ay sonra toplanarak ailelere gönderilmiştir. farklı degerler eğitimi içeren oyun kartları kullanarak Karagöz Hacivat çomak kuklaların çocuklar ve aileleri ile evde oynanması sağlanmıştır.
Osmanlı döneminde popüler hale gelen ve daha sonra Türk kültürüne yayılan Karagöz Hacivat gölge oyunu ögrencilerimiz ve anneleri tarafından çomak kuklası yapılarak , perde arkasından oynatılarak bu gelenek ve kültürle buluştular.
Karagöz Hacivat oyunları aracılıgı ile degerler eğitimi verilmiş ,( saygı, sevgi, adalet, höşgörü vb.) bu kavramları çeşitli oyunlarla anlatarak öğrenmeleri sağlanmıştır.
Anneler ve cocukların kaliteli ve eğlenceli vakit geçirmesi saglanmış , yaparak ve yaşayarak eğitimin uygulaması yapılmıştır.
Çocuklar ,Kendi oyuncagını kendi tasarlayarak tüketimden üretime anlayışı oluşmuştur.bir metaryali nasıl bir oyuncaga dönüştürebilirim sorgusu ile üretimsel bir zihin yapısına sahip olmuştur.